Ściółkujemy!

ÅšcióÅ‚kowanie jest jednÄ… z najprostszych oraz najmniej pracochÅ‚onnych form pielÄ™gnacji gleby oraz roÅ›lin. Ten zabieg oddziaÅ‚uje zarówno na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci gleby, jak i kondycjÄ™ roÅ›lin.
Zalety Å›cióÅ‚kowania
ÅšcióÅ‚kowanie polega ona na okryciu gleby warstwÄ… materiaÅ‚u, który peÅ‚ni funkcje izolacyjne i ochronne.
Ø ÅšcióÅ‚kowanie wpÅ‚ywa korzystnie na utrzymanie prawidÅ‚owej wilgotnoÅ›ci gleby oraz poprawia jej strukturÄ™. Warstwa rozÅ‚ożonego materiaÅ‚u stanowi izolacjÄ™ przed nagÅ‚ymi zmianami temperatury w glebie, sprzyja rozwojowi mikroorganizmów glebowych oraz ogranicza wystÄ™powanie chwastów.
Ø RozkÅ‚adajÄ…ca siÄ™ Å›cióÅ‚ka organiczna uzupeÅ‚nia skÅ‚adniki pokarmowe niezbÄ™dne do życia roÅ›lin. WzbogacajÄ… jej życie mikrobiologiczne oraz uzupeÅ‚niajÄ…c skÅ‚adniki pokarmowe w glebie poprzez mineralizacjÄ™ substancji organicznej - peÅ‚niÄ… funkcje nawozowe.
Ø Ochronne oddziaÅ‚ywanie Å›cióÅ‚ek na glebÄ™ sprzyja poprawie jej warunków wilgotnoÅ›ciowych oraz wpÅ‚ywa korzystnie na potencjaÅ‚ wodny gleby, ograniczajÄ…c straty wody w warunkach nagÅ‚ych i obfitych opadów deszczu. ÅšcióÅ‚ka organiczna chroni glebÄ™ nie tylko w sposób mechaniczny, ale także ma zdolność wchÅ‚aniania dużych iloÅ›ci wody, dziÄ™ki czemu przeciwdziaÅ‚a spÅ‚ywom powierzchniowym. Gleba osÅ‚oniÄ™ta warstwÄ… Å›cióÅ‚ki nie jest rozmywana przez opady, nabiera struktury gruzeÅ‚kowej i nie ulega zaskorupianiu.
ÅšcióÅ‚ka za darmo
MateriaÅ‚em do Å›cióÅ‚kowania może być prawie wszystko: od skoszonej trawy i mÅ‚odych chwastów (bez nasion), sÅ‚omy, pociÄ™tych Å‚odyg, po wióry i zrÄ™bki drzewne, korÄ™, kompost, a nawet piasek czy tekturÄ™.
Materia organiczna pozyskana podczas pielÄ™gnacji roÅ›lin: ciÄ™cia drzew lub odchwaszczania może z powodzeniem peÅ‚nić role Å›cióÅ‚ki.
1. Åšwieże gałązki gałęzie pozyskane z ciÄ™cia drzew i strzyżenia żywopÅ‚otów, po rozdrobnieniu można wykorzystać do Å›cióÅ‚kowania.
2. Ważnym etapem pozyskania materiaÅ‚ów Å›cióÅ‚kujÄ…cych jest zrÄ™bkowanie gałęzi i drewna pozostaÅ‚ego po ciÄ™ciu i przeÅ›wietlaniu drzew. Przy użyciu rÄ™baka lub rozdrabniacza do gałęzi, można zagospodarować te odpady z korzyÅ›ciÄ… dla gleby i Å›rodowiska. WiÄ™kszÄ… ilość gałęzi można rozdrobnić rÄ™bakiem. ZrÄ™bki i wióry drzewne to cenny materiaÅ‚ Å›cióÅ‚kujÄ…cy. NadajÄ… siÄ™ do rozÅ‚ożenia na przykÅ‚ad pod krzewy i drzewka owocowe i ozdobne. ÅšcióÅ‚kÄ™ rozkÅ‚ada siÄ™ w obrÄ™bie korony drzew warstwÄ… co najmniej 10 cm. Wióry i trociny z iglaków należy wczeÅ›niej przekompostować.
3. Wyrwane podczas pielenia chwasty, które jeszcze nie wytworzyÅ‚y nasion, warto pozostawić w rzÄ…dkach. W ten sposób ograniczymy parowanie wody z gleby. PodeschniÄ™te roÅ›liny można wrzucać na kompost, a Å›cieżki wyÅ‚ożyć nastÄ™pnymi.
4. FunkcjÄ™ Å›cióÅ‚ki może peÅ‚nić również materiaÅ‚ kompostowy. Kompost można rozkÅ‚adać w grzÄ…dkach warzywnych lub na rabatach. Substancja ulegajÄ…ca powolnej mineralizacji, bÄ™dzie dodatkowym źródÅ‚em zasilania Å›cióÅ‚kowanych roÅ›lin.
Aby Å›cióÅ‚ki mogÅ‚y speÅ‚niać swojÄ… rolÄ™, warstwa materiaÅ‚u nie powinna być mniejsza niż 10 cm. Dlatego należy je systematycznie uzupeÅ‚nić.
Czym i kiedy Å›cióÅ‚kować
Do materiaÅ‚ów najczęściej stosowanych w ogrodnictwie należą Å›cióÅ‚ki organiczne: kompost, kora drzew iglastych, liÅ›cie, sÅ‚oma, trociny i zrÄ™bki drzewne. Aby mogÅ‚y speÅ‚niać swojÄ… rolÄ™, grubość materiaÅ‚u nie powinna być mniejsza niż 10 cm.
ÅšcióÅ‚kować można już wczesnÄ… wiosnÄ…, aby zatrzymać w glebie zapas wody po zimie. Bardzo dobre efekty daje też pozostawienie na powierzchni gleby mulczu z roÅ›lin uprawianych w miÄ™dzyplonach. Taki zabieg może ograniczyć wyparowywanie wody z gleby nawet o 25-30%. ÅšcióÅ‚ki utworzone z przemarzniÄ™tej biomasy roÅ›lin miÄ™dzyplonowych, wpÅ‚ywajÄ… korzystnie na wilgotność gleby, zarówno w czasie wiosennym oraz w okresie peÅ‚nej wegetacji.
W sezonie wegetacyjnym, po wieczornym nawadnianiu, można wokóÅ‚ roÅ›lin rozÅ‚ożyć Å›cióÅ‚kÄ™ ze Å›wieżo skoszonej trawy. Z kolei jesieniÄ…, pozostawiona na powierzchni gleby Å›cióÅ‚ka z pociÄ™tej sÅ‚omy lub liÅ›ci (osÅ‚oniÄ™tych dodatkowo stroiszem), uÅ‚atwi przezimowanie niektórych warzyw. Grubsza warstwa materiaÅ‚u (10-15 cm) rozÅ‚ożonego na terenie przeznaczonym pod rozsadnik lub niski tunel, dodatkowo ochroni glebÄ™ przed mrozem.
ÅšcióÅ‚kÄ™ wokóÅ‚ drzewek owocowych, najlepiej rozkÅ‚adać po pierwszych przymrozkach. ZamarzniÄ™ta gleba utrudni zagnieżdżenie siÄ™ w niej gryzoni. Dla lepszej ochrony kory drzew, należy odsunąć Å›cióÅ‚kÄ™ od nasady pnia i zadbać, aby grubość materiaÅ‚u nie przekroczyÅ‚a 8-10 cm.
dr inż. Anna Ewa Michowska