Zielona Rzeczpospolita - by każdy działkowiec wiedział więcej -


Do rodzinnych ogrodów działkowych wysłana została „Zielona Rzeczpospolita”, w której udzielamy odpowiedzi na najbardziej nurtujące dziś działkowców pytania.

Odpowiedzi na pytanie „co dalej z ogrodami” udziela Prezes KR PZD Eugeniusz Kondracki. Oprócz tego wyjaśniamy, dlaczego działkowcy potrzebują nowej ustawy, co może stać się z ogrodami po 21.01. 2014r. oraz do czego w  swoim projekcie dążą posłowe Platformy Obywatelskiej.

Udało się nam także porozmawiać z prezydentem Poznania Ryszardem Grobelnym, który wyjaśnia, jakie są plany miasta wobec działkowców. Dotarliśmy też do dużej grupy członków PZD,  którzy zdradzili nam co myślą o  propozycjach Platformy i jakie są ich opinie na temat projektu obywatelskiego.

„Zielona Rzeczpospolita”powinna zostać rozdana wszystkim działkowcom podczas odbywających się obecnie walnych zebrań. Zachęcamy także do zapoznania się z jej wersja elektroniczną  - (Zielona Rzeczpospolita do pobrania).

 

 


Kącik ogrodniczy


Działkowa permakultura - 2019-12-09

 

Na działce powstaje ogromna ilość masy organicznej, która zamiast trafić do śmietnika, może zostać odpowiednio zagospodarowana. Zrównoważona gospodarka odpadami, pochodzącymi z działki, to jeden z elementów troski o przyrodę. Według założeń premalulatury, biodegradowalne odpady, to nic innego jak potencjał, z którego można nadal czerpać. Inspirowanie się naturą i stosowanie jej zasad, pozwala przywrócić naturalnemu środowisku jego pierwotną równowagę.


Kiedy wapnowanie gleby jest potrzebne? - 2019-10-18

 

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój roślin oraz ich plonowanie jest kwasowość gleb. Optymalny odczyn gleby jest ważnym elementem decydującym o kulturze gleby. Właściwy poziom zakwaszenia środowiska glebowego, decyduje o dostępności składników pokarmowych dla roślin, a ta wpływa na kondycję i zdrowotność upraw.


Pracowity wrzesień na działce - 2019-09-20

 

Wrzesień oznajmia wszystkim, że nadszedł koniec lata. W ogrodach wciąż dojrzewają pomidory, oberżyny i dynie. To czas zbirów i przetworów, ale i pierwszych prac, które wykonuje się z myślą o przyszłym sezonie.