Czym leczą się działkowcy?
W miesiącach jesienno-zimowych grypa osiąga swoje apogeum nie oszczędzając nikogo. W przychodniach lekarskich chorzy oczekują w długich kolejkach na wizytę u lekarza, bo przecież trzeba zażyć jakieś leki.
Recepta, wizyta w aptece, „odchudzenie portfela” to nasze utrwalone rytuaÅ‚y. OczywiÅ›cie kontrola i badanie lekarskie jest nieodzowne ale ilość wykupionych leków na pewno możemy ograniczyć, zastÄ™pujÄ…c je wÅ‚asnymi produktami z dziaÅ‚ki. Wiele z nich posiada wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci uodparniajÄ…ce, wzmacniajÄ…ce nasz organizm. Krótko mówiÄ…c, pomagajÄ… nam zwalczać chorobotwórcze bakterie i wirusy.
Dzisiaj przypomnÄ™ w skrócie o najważniejszych z nich:
Czosnek – znany niemal każdemu z nas.
Jego korzystne oddziaÅ‚ywanie na ludzki organizm jest znane od pradawnych czasów. W czosnku znajdujÄ… siÄ™ naturalne antyoksydanty, a samo warzywo ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Antybakteryjne dziaÅ‚anie czosnku pomaga również zapobiec chorobie nowotworowej, miÄ™dzy innymi poprzez spowolnienie procesu namnażania siÄ™ komórek. Czosnek dziaÅ‚a jak antybiotyk. Jego zÄ…bki zawierajÄ… duże stężenie siarki, flawonoidów oraz selenu. W okresie wzmożonych zachorowaÅ„ na grypÄ™ warto zastosować profilaktycznÄ… kuracje czosnkowÄ… zjadajÄ…c dziennie 1-2 Å›redniej wielkoÅ›ci zÄ…bki. Aby skorzystać w optymalnym stopniu z wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci czosnku jedzmy go na surowo. Należy go zmiażdżyć i odstawić na ok. 10 minut. Po upÅ‚ywie tego czasu nastÄ…pi odpowiedni wzrost stężenia allicyny i wówczas możemy wykorzystać go jako dodatek do saÅ‚atek, kanapek, sporzÄ…dzić masÅ‚o czosnkowe, syrop, wypić z letnim mlekiem – po prostu spożyć w takiej formie jaka nam najlepiej odpowiada. Problemem jest nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu Å›wieżego czosnku. Można go ograniczyć żujÄ…c zielonÄ… natkÄ™ pietruszki, goździki lub ziarnko kawy.
Cebula – niezastÄ…pione i czÄ™sto stosowane w naszej diecie warzywo.
Swoje zdrowotne oddziaÅ‚ywanie na organizm cebula zawdziÄ™cza obecnoÅ›ci witaminy C, A, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia, olejków eterycznych i oczywiÅ›cie zwiÄ…zków siarki. Choć cebula duszona czy gotowana nie traci swoich zdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, najbardziej wartoÅ›ciowa jest cebula surowa. Szczególnie polecam syrop z surowej cebuli, który podawaÅ‚am moim dzieciom na kaszel. Jest bardzo prosty w przygotowaniu:
Do średniej wielkości słoika wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę (tyle ile się zmieści ale nie ubijamy), zalewamy miodem (2 łyżki) rozpuszczonym w przegotowanej, przestudzonej wodzie ( 1/3 szklanki) i dodajemy sok z 2 cytryn.
Słoik z zawartością zakręcamy i odstawiamy na 24 godz. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Ja podawałam dzieciom 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Smakował i skutkował.
Syrop z cebuli zmniejsza ilość śluzu, zapobiega jego powstawaniu, obniża gorączkę, wzmacnia odporność organizmu.
SporÄ… dawkÄ™ witamin dostarczÄ… nam systematycznie spożywane: natka pietruszki, szczypior i rzeżucha, którÄ… możemy wysiewać w domowych warunkach nie czekajÄ…c na nadejÅ›cie Å›wiÄ…t wielkanocnych.
Przezorny i zapobiegliwy miÅ‚oÅ›nik dziaÅ‚ki ma w swojej spiżarni sÅ‚odkie i apetyczne specyfiki do walki z infekcjami – sok z malin, aronii lub czarnej porzeczki - idealne dodatki do zimowej herbatki. Taka herbatka z dodatkiem plasterków Å›wieżego imbiru odżywi, rozgrzeje i uaktywni system obronny naszego organizmu. Sok z malin w połączeniu z naparem z kwiatu lipy dziaÅ‚a napotnie i pomaga obniżyć gorÄ…czkÄ™.
Nie sposób pominąć znaczenia i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zdrowotnych zióÅ‚. Nasze babcie i mamy znacznie częściej siÄ™gaÅ‚y po nie do domowej apteczki, o którÄ… pieczoÅ‚owicie dbaÅ‚y przed nadejÅ›ciem jesiennych i zimowych chÅ‚odów. Z tych też powodów nie musimy siÄ™gać do literatury aby dowiedzieć siÄ™, że zainfekowane gardÅ‚o należy pÅ‚ukać naparem z szaÅ‚wii czy rumianku a swoim dziaÅ‚aniem wykrztuÅ›nym i antybakteryjnym wspomogÄ… nas tymianek, owoc anyżu i kopru wÅ‚oskiego.
Popularny „Septosan” stosowany do dezynfekcji jamy ustnej i gardÅ‚a możemy sporzÄ…dzić we wÅ‚asnym zakresie - to po prostu napar z liÅ›ci miÄ™ty pieprzowej, szaÅ‚wii, tymianku i macierzanki. ZwrócÄ™ PaÅ„stwa uwagÄ™ na zioÅ‚o, które zapewne jest bardziej nam znane jako kwiat zdobiÄ…cy ogrodowe rabaty - jest niÄ… jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) - strażnik odpornoÅ›ci.
To zioÅ‚o znane jest w medycynie ludowej już od dawna. Obecne badania również potwierdzajÄ… przeciwbakteryjne dziaÅ‚anie tej roÅ›liny oraz jej zdolnoÅ›ci pobudzania ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego, co jest szczególnie korzystne w przypadku chorób wirusowych. Zawarte w niej polisacharydy odgrywajÄ… kluczowÄ… rolÄ™ w zapobieganiu wnikania wirusów do komórek naszego organizmu. Pobudza także leukocyty , które zwalczajÄ… infekcje i utrzymujÄ… w dobrej kondycji ukÅ‚ad immunologiczny. Jeżówka pochodzi z Ameryki PóÅ‚nocnej, choć obecnie uprawiana jest na caÅ‚ym Å›wiecie.
W lecznictwie stosowane sÄ…: ziele i korzeÅ„ jeżówki purpurowej. Ziele zbiera siÄ™ w czasie kwitnienia (lipiec – sierpieÅ„), a korzeÅ„ najwczeÅ›niej w drugim roku uprawy. KorzeÅ„ posiada zdecydowanie mocniejsze dziaÅ‚anie niż ziele. Napary z suszu jeżówki zwiÄ™kszÄ… odporność naszego organizmu na infekcje i zastÄ…piÄ… znany matkom maÅ‚ych dzieci syrop który zawiera wyciÄ…g z jeżówki.
Mam nadziejÄ™, że powyższe przykÅ‚ady przekonajÄ… PaÅ„stwa do wykorzystania dziaÅ‚ki także jako zasobu do uzyskiwania wÅ‚asnych ekologicznych „farmaceutyków”, które leczÄ… i nie szkodzÄ…. Rabata zioÅ‚owa to taki nasz dziaÅ‚kowy skarb – zielony miecz odpierajÄ…cy ataki drobnoustrojów na nasz organizm. Warto zatem poÅ›wiÄ™cić jej trochÄ™ miejsca i uwagi. Å»yczÄ™ zdrowia na caÅ‚y rok.
Jadwiga Kamińska
Instruktor ogrodowy
Okręg Sudecki PZD