Letnia pielęgnacja kompostu


Latem w kompostowniku szybko przybywa materii organicznej. Do kompostu systematycznie dodajemy skoszoną trawę, podsuszone chwasty, rozdrobnione gałązki z letniego cięcia drzew i organiczne resztki ze stołu tj. skorupki z jajek, fusy z kawy, herbaty czy obierki owoców i warzyw. Nie zapominajmy o tym, że kompost latem wymaga naszej szczególnej uwagi.

Napowietrzanie

Pierwszą oznaką niedoboru tlenu w kompoście jest nieprzyjemny zapach unoszący się w pobliżu zbitej masy organicznej. Wydzielająca się woń świadczy o zachodzących w pryzmie niekorzystnych procesach gnilnych z udziałem bakterii beztlenowych, których obecność w kompoście nie jest wskazana. W celu poprawy warunków powietrznych w składowanej materii organicznej należy przerabiać kompost. Poszczególne warstwy kompostu należy przemieszać przekładając je z miejsca na miejsce lub do drugiej skrzyni. Kompost przerabiamy nie rzadziej niż co 2-3 miesiące. W okresie letnim gdy dokładamy dużą ilość świeżej materii warto przerabiać kompost nawet co kilka tygodni.

Segregacja i rozluźnienie

Uzyskanie jednolitego nawozu kompostowego jest możliwe wtedy, gdy kontrolujemy proces rozkładu kompostowanych części organicznych. Podczas przerabiana kompostu można łatwo korygować skład kompostowanych materiałów, rozdrabniając mniej rozłożone części oraz umieszczając je w środkowej części składowanej materii. Ostatecznym etapem segregacji jest rafowanie kompostu czyli oddzielenie od dojrzałego kompostu jeszcze je w pełni rozłożonych jego części. Nie rozłożony materiał tafia z powrotem do kompostownika.

 Ważną czynnością jest rozluźnienie poszczególnych warstw kompostu, ponieważ zbita masa utrudnia dostęp powietrza i sprzyja powstawaniu warunków beztlenowych.

Kontrola wilgotności

Wilgotność pryzmy kompostowej powinniśmy kontrolować niezależnie od warunków pogodowych. Prawidłowy przebieg procesu rozkładu materii organicznej jest możliwy wyłącznie przy odpowiednim nawilżeniu materiału. Kompost nie może być przesuszony ani zbyt wilgotny. Wilgotność kompostu można łatwo sprawdzić zgniatając w dłoni kompostowaną materię. Właściwe nawilżenie występuje w momencie, gdy ściskając materiał, jesteśmy w stanie wyczuć wilgoć na tyle, aby nie było możliwe wyciśnięcie z niego kropli roztworu.

Podczas upalnych dni często dochodzi do nadmiernego przesuszenia kompostowanego materiału, co przyczynia się do spowolnienia, a nawet wstrzymania procesu rozkładu. Mikroorganizmy potrzebują do życia również wody, dlatego podczas suszy należy systematycznie podlewać kompost w taki sposób, aby materiał znajdujący się na obrzeżach miał wilgotność taką jak wnętrze pryzmy. Do podlewania kompostu najlepsza jest deszczówka. 1m3 przesuszonego materiału podlewamy ok. 10-15 l wody. Zamiast wody można podlewać kompost również preparatami roślinnymi np. gnojówką z pokrzywy, która dodatkowo wzbogaca materiał w cenny azot.

Pamiętając, że nadmiar wody prowadzi do powstania warunków beztlenowych, w których następują procesy gnilne, podczas długotrwałych opadów należy przerobić kompost i przewietrzyć partie materii organicznej.

 

Dr inż. Anna Ewa Michowska

 

 


Kącik ogrodniczy


Kompost po zimie - 2019-02-27

Nadchodzi wiosna i zaczynamy pierwsze prace w ogrodzie. Warto pamiętać również o kompostowniku. Po okresie zimy wymaga on odpowiedniej pielęgnacji.


O świadomości znaczenia ogrodnictwa działkowego - 2019-01-11

Niebezpieczną tendencją i ogromnym zaniedbaniem jest przekształcanie ogrodów działkowych w przestrzenie rekreacyjne i całkowite zaniechanie upraw ogrodniczych. Przeniesienie życia towarzyskiego na teren ogrodów i wykorzystywanie działek w rodzinnych ogrodach działkowcach wyłącznie do celów rozrywkowych, znacznie obniża jakość spędzanego czasu w ogrodzie i wpływa niekorzystnie na relacje międzysąsiedzkie. Takie zubożenie funkcji ogrodu kłuci się z tradycją ogrodnictwa działkowego.


Ziołolecznictwo na działkach - 2019-01-10

ObrazRodzinne Ogrody Działkowe to wielka ziołowa apteka – takie są pierwsze wnioski z  badań etnobotanicznych w ogrodach w Słupsku, Ustce i Sławnie. W ROD  najchętniej uprawiane są takie gatunki, jak: żywokost, pierwiosnek lekarski, lebiodka majerankowa, malwa czarna, lubczyk, czosnek, czosnek niedźwiedzi, pysznogłówka.